25/11/08

Και είναι τόσο τραγικό να μην έχουν οι Παιδικοί Σταθμοί τμήμα Νηπιαγωγείου;

Αγαπητέ Κε Πορτοσάλτε

Να Σας ευχαριστήσω καταρχήν επειδή είστε από τους ελάχιστους που ασχολούνται με το ζήτημα της λειτουργίας τμημάτων Νηπιαγωγείου μέσα σε Παιδικούς Σταθμούς. Είναι ένα θέμα πολλαπλά ευαίσθητο και σημαντικό και θα άξιζε την προσοχή περισσοτέρων και, πάντως, σίγουρα των αρμοδίων.
Θέλω αρχικά να Σας απαντήσω στο ερώτημα που θέσατε στον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών Κο Σαρμπάνη στις 24/11/08: «Ανεξάρτητα από το κατά πόσον οι προδιαγραφές που ζητάει το Υπουργείο Παιδείας για τη λειτουργία τμημάτων Νηπιαγωγείου μέσα σε Παιδικούς Σταθμούς είναι παράλογες και ανεφάρμοστες, εσείς Κοι ιδιοκτήτες των Παιδικών Σταθμών δεν το ξέρατε εδώ και δύο χρόνια, αφού το 2006 ψηφίστηκε ο Νόμος για την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο;». Η απάντηση είναι: «Όχι, δεν το ξέραμε. Καταρχήν, ο Νόμος που ψηφίστηκε το 2006 δεν έλεγε τίποτε άλλο πέραν της θέσπισης της υποχρεωτικότητας της εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο. Για το ζήτημα της συνύπαρξης Νηπιαγωγείου και Παιδικού Σταθμού, μετά την ψήφιση αυτού του Νόμου, δεν υπήρχε τίποτα μέχρι τον Ιούνιο του 2008, οπότε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε υπέρ της δυνατότητας συνύπαρξης Νηπιαγωγείου και Παιδικού Σταθμού.
Από τότε και μετά
επομένως τίθεται το ζήτημα και τίθεται με τρόπο δραματικό για τους Παιδικούς Σταθμούς, καθώς οι προδιαγραφές που τους ζητούνται να υλοποιήσουν είναι αδύνατον να εφαρμοστούν και ουσιαστικά τους στερούν τη δυνατότητα να έχουν τμήμα Νηπιαγωγείου.
Θα μου πείτε: «Και είναι τόσο τραγικό να μην έχουν οι Παιδικοί Σταθμοί τμήμα Νηπιαγωγείου;». Είναι τραγικό επειδή πάρα πολλοί από αυτούς στηρίζονται εδώ και πολλά χρόνια στην ύπαρξη του Νηπιαγωγείου τους. Σας επισημαίνω πως αν η υποχρεωτική εκπαίδευση στο Νηπιαγωγείο εφαρμοστεί με τρόπο που να αποκλείσει τους Παιδικούς Σταθμούς, το ίδιο θα συμβεί σε λίγο και για τα παιδιά των 4 χρονών (την εκπαίδευση των οποίων δεδηλωμένα το Υπουργείο Παιδείας θέλει επίσης να καταστήσει υποχρεωτική). Τι θα πούμε τότε; Ότι δεν πειράζει, ας χάσουν οι Παιδικοί Σταθμοί και αυτή την ηλικία; Ας λειτουργήσουν μόνο με την ηλικία των 3 χρονών; Και Σας πληροφορώ πως η πλειοψηφία των Παιδικών Σταθμών με αυτές τις ηλικίες λειτουργεί. Αν προσθέσουμε σε αυτά και το γεγονός πως αν χάσεις μία ηλικία παιδιών ακολουθεί και ένα σημαντικό ποσοστό της αμέσως μικρότερης, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως εξαιτίας των παράλογων και ανεφάρμοστων απαιτήσεων του Υπουργείου Παιδείας, ένας ολόκληρος κλάδος (πολλαπλά χρήσιμος στην ελληνική κοινωνία και οικογένεια) βαίνει προς αφανισμό.
Σε περίοδο δραματικής κρίσης δηλαδή κι ενώ όλοι μιλούν για την ανάγκη στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και του προσωπικού τους, το Υπουργείο Παιδείας οδηγεί σε κλείσιμο μερικές εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις και στην ανεργία μερικές χιλιάδες εργαζομένους. Που δεν ζητούν επιδοτήσεις, που δεν επιβαρύνουν το Κράτος και τους φορολογούμενους πολίτες, αλλά ζητούν το αυτονόητο: λογική, λειτουργικότητα και ισονομία (αλήθεια, πόσα από τα Νηπιαγωγεία που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας πληρούν τις προϋποθέσεις για τις οποίες αποκλείονται οι Παιδικοί Σταθμοί;).
Να καταλήξω όμως με το σοβαρότερο όλων: το μεγαλύτερο έγκλημα που συντελείται αυτή τη στιγμή είναι, δυστυχώς, εναντίον των παιδιών. Αυτά (και οι Γονείς τους) βρίσκονται ξαφνικά μπροστά σε ένα πιεστικό μονόδρομο: είναι υποχρεωμένα, για να ολοκληρώσουν την προσχολική αγωγή τους, να ενταχθούν σε χαώδεις ομάδες των 25 ή 30 ή 35 (και βάλε) παιδιών και σε χώρους τεράστιους και άψυχους. Πρέπει άραγε να μετρήσουμε κάποιες γενιές ως θύματα μιας βίαιης σχολειοποίησης για να θυμηθούμε τότε (πάλι! αλλά πόσο αργά…) τα πλεονεκτήματα του Παιδικού Σταθμού με τις μικρές του ομάδες, τους οικείους χώρους και τις προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης; Ας μην φτάσουμε εκεί!
Γι’ αυτό κυρίως έχει νόημα τώρα ο αγώνας και η δικαίωση των Παιδικών Σταθμών. Για ποιοτική εκπαίδευση αλλά με ανθρώπινους όρους. Γι’ αυτό, Κε Πορτοσάλτε, έχει νόημα που ασχολείστε με το θέμα και Σας ευχαριστούμε ακόμα μία φορά.

ένας Νηπιαγωγός, Υπεύθυνος Παιδικού Σταθμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: