11/10/08

Πως πραγματικά θέλουμε να λειτουργούν τα νηπιαγωγεία.

Από: Επιτροπή Εργασίας Μελών του Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών.


Οι Παιδικοί Σταθμοί που λειτουργούσαν εδώ και χρόνια και θέλουν να εξακολουθήσουν να λειτουργούν τμήματα Νηπιαγωγείου, έχουν κάνει όλα τα βήματα που ζήτησε το Υπουργείο Παιδείας:
-έχουν προσλάβει Νηπιαγωγούς αποφοίτους ΑΕΙ στα τμήματα Νηπιαγωγείου τους
-ακολουθούν το διδακτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας
-στέλνουν στις Διευθύνσεις Α’βάθμιας Εκπαίδευσης λίστες με τα ονόματα των νηπίων
-έχουν καταθέσει (μέχρι 31-7-2008 σύμφωνα με την προθεσμία που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας) τα δικαιολογητικά για έκδοση άδειας ίδρυσης Νηπιαγωγείου και έχουν παραλάβει αυτές τις άδειες
-έχουν εγγράψει νήπια το διάστημα 1-15/9/2008 πάλι κατόπιν έγγραφης εντολής του Υπουργείου Παιδείας.
Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αφορά τους όρους έκδοσης άδειας λειτουργίας. Να σημειωθεί εδώ ότι η θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους περί της δυνατότητας συστέγασης Νηπιαγωγείων με Παιδικούς Σταθμούς δόθηκε τον Ιούνιο του 2008. Από τότε επομένως και μετά (και όχι εδώ και δυο χρόνια όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο Παιδείας) τέθηκε το ζήτημα των προϋποθέσεων μιας τέτοιας συστέγασης. Το θέμα αυτό απαντήθηκε λανθασμένα από το Υπουργείο Παιδείας θέτοντας στους Παιδικούς Σταθμούς τους όρους των μεγάλων διδακτηρίων όπου συνυπάρχουν παιδιά Νηπιαγωγείου με παιδιά μεγαλύτερά τους του Δημοτικού. Στην περίπτωση των Παιδικών Σταθμών όμως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική (συνύπαρξη νηπίων με μικρότερα παιδιά). Βάσει της κατάστασης αυτής οι Παιδικοί Σταθμοί έχουν ήδη άδειες λειτουργίας με αυστηρότατες προδιαγραφές ασφάλειας, υγιεινής και λειτουργικότητας για τις οποίες έχουν κριθεί και εξακολουθούν να κρίνονται τακτικότατα.
Το Υπουργείο Παιδείας ζητά επομένως από τους Παιδικούς Σταθμούς το ανέφικτο: να αναπροσαρμώσουν τα κτίρια που ήδη έχουν κτίσει ή διαμορφώσει και που ανταποκρίνονται ακριβώς στις ηλικίες που φιλοξενούν, με βάση άλλες προδιαγραφές οι οποίες, σημειωτέον, δεν ανταποκρίνονται στην δική τους κατάσταση. Ας σημειωθεί εδώ πως, ακόμα και αν κάποιοι Παιδικοί Σταθμοί επιχειρούσαν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προδιαγραφές, θα ερχόταν στη συνέχεια το Υπουργείο Πρόνοιας και θα τους ζητούσε νέα αναθεώρηση της άδειάς τους!!! Που σημαίνει πως θα έμπαιναν σε ένα επώδυνο και επιζήμιο γαϊτανάκι χωρίς τέλος.
Η λύση επομένως είναι να έχει το Υπουργείο Παιδείας την εποπτεία σε ό,τι αφορά το διδακτικό πρόγραμμα, τους διορισμούς των Νηπιαγωγών κλπ., τα δε κτίρια να λειτουργούν με την υπάρχουσα άδεια λειτουργίας τους όπως αυτή έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Πρόνοιας και ελεγχθεί από τις ίδιες επιτροπές που καλούνται τώρα να επανελέγξουν τους Παιδικούς Σταθμούς με βάση κριτήρια που δεν είναι τα κατάλληλα. Σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε τα δύο Υπουργεία να συνεργαστούν (μαζί και με τους εκπροσώπους των Παιδικών Σταθμών) ώστε να προκύψει μία ενιαία λογική και λειτουργική λύση. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών και Επιτροπές Εργασίας από μέλη του έχουν ήδη απευθύνει από τον Ιούλιο του 2008 τρία υπομνήματα-προτάσεις χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
To ουσιαστικό ερώτημα είναι το εξής: θέλουμε τα πεντάχρονα παιδάκια να εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν την προσχολική αγωγή τους σε δομές οικείες και μικρής κλίμακας που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες τους; Ή μήπως στο όνομα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης οδηγούμε τα μικρά παιδιά σε χώρους χαώδεις και σε ομάδες υπεράριθμες (των 25, 30 ή και 35 παιδιών) που προετοιμάζουν την μελλοντική τους παθολογία; Το θέμα μας αφορά όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: