19/12/08

Όλα τα παιδιά που φοιτούν σε νηπιαγωγεία παιδικών σταθμών θα εγγραφούν κανονικά στο Δημοτικό το 09/10.

Δημοσίευμα της Καθημερινής 19/12/08

Τα νήπια που παρακολουθούν προγράμματα σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς θα μπορούν να εγγραφούν στο δημοτικό σχολείο την επόμενη σχολική χρονιά. Αυτό ανέφεραν χθες στην «Κ» πηγές του υπουργείου Παιδείας ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ανέστειλε για το τρέχον σχολικό έτος την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, βάση της οποίας -ύστερα από την καθιέρωση μονοετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής- τα 5χρονα πρέπει να φοιτήσουν σε νηπιαγωγείο ώστε να έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν στο δημοτικό σχολείο. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν καταφύγει γονείς από έξι παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν τμήματα για 5χρονα νήπια, ζητώντας την αναστολή της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι θα εφαρμοσθεί η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. Μάλιστα, για λόγους ίσης μεταχείρισης, θα ισχύσει και για όσες άλλες περιπτώσεις μαθητών πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις. Από το 2009-2010 όμως θα ισχύσει η υπουργική απόφαση που ορίζει ότι μόνο σε νηπιαγωγεία μπορούν να φοιτήσουν 5χρονοι μαθητές.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των παιδικών σταθμών θεωρούν ότι η υπουργική απόφαση θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου ιδιοκτητών παιδικών σταθμών, πανελλαδικά υπάρχουν περίπου 1.700 ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, στους οποίους απασχολούνται κατά κατά μέσον όρο 20 εργαζόμενοι (νηπιαγωγοί, βρεφονηπιοκόμοι).


Πέρα από τα λάθη που έχει το δημοσίευμα αυτό (προσέφυγαν όχι 6 γονείς αλλά 15 ιδ. παιδικοί σταθμοί), σημασία έχει ότι το Σ.τ.Ε. έδωσε τη λύση στο πρόβλημα χιλιάδων παιδιών, και στους γονείς τους, που φοιτούν φέτος σε νηπιαγωγεία παιδικών σταθμών, αναγκάζοντας το ΥΠΕΠΘ να υποχωρήσει.
Μια μεγάλη νίκη δικαίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλα ως εδω! Θα περιμενουμε και μια επισημη ανακοινωση ! Μπραβο στο blog που πρωτοστατει !!
Ξερετε μηπως αν υπαρχουν σαφεις προθεσεις να επενεξετασει το Υπ.Παιδειας το "κτιριακο" ζητημα ωστε οι ομορφοι και νοικοκυρεμενοι παιδικοι σταθμοι "της γειτονιας" να μπορεσουν να λειτουργησουν και σαν νηπιαγωγεια για τα 5-χρονα το σχ. ετος 2009-2010?? Αν ξερετε κατι πειτε μου διοτι με ενδιαφερει ως γονιο. Αλλα και ως πολιτη διοτι ειναι επισης σημαντικο να καταλαβουμε ολοι αν ο κυριος στοχος του Υπουργειου ειναι να στρεψει τα νηπια στα μεγαλα (και απροσωπα) ιδιωτικα εκπαιδευτηρια.